Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Η Βυζαντινή Περίοδος


Κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο η Κύπρος  διατήρησε τη σπουδαιότητα που είχε ατά την ύστερη ρωμαϊκή. ………………….
Ο Μέγας Κωνσταντίνος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των συνθηκών οργάνωσης και ζωής της νήσου μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα της πολιτικής του για τις επαρχίες της Ανατολής. Η παράδοση αποδίδει το ενδιαφέρον αυτό στην υπόδειξη της μητέρας του αγίας Ελένης. Ο γιός του Καλόκαιρος εργάστηκε με ζήλο για την εφαρμογή της πολιτικής του αυτοκράτορα πατέρα του………………
Το μεγάλο ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης για το νησί διευκόλυνε την πληρέστερη ένταξή του στις ποικίλες εκφράσεις της ζωής της αυτοκρατορίας. Αυτή θεμελιώθηκε στην επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, στην ενιαία νομοθεσία και στην κοινή, πνευματική παράδοση με βαθύτερη εσωτερική συνοχή και με αμεσότερη συμμετοχή στη γενικότερη οικονομική ακμή της αυτοκρατορίας. Από την οργανική αυτή σχέση με την αυτοκρατορία, με το οικονομικό και το πνευματικό της πλαίσιο εξηγείται η μεγάλη οικονομική ακμή και η πνευματική άνθηση του νησιού από τον 4ο μέχρι τα μέσα του 7ου αιώνα. Η ακμή αυτή συνδέεται και με τη δημογραφική ανάπτυξη του νησιού, που είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την  περίοδο αυτή…………..Η εκκλησιαστική ανεξαρτησία του νησιού κατοχυρώθηκε με την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Κύπρου, από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο (431), που διαμόρφωσε οριστικά το εκκλησιαστικό καθεστώς του νησιού. Η πολιτική οργάνωση της επαρχίας της Κύπρου αναπτύχθηκε σε δεκατέσσερις μικρότερες διοικητικές ενότητες, οι οποίες αναπτύχθηκαν παράλληλα προς τις επισκοπές του νησιού……..
Το 647 μ.Χ ο Άραβας διοικητής της Συρίας Μωαβίας ανέλαβε οργανωμένη πειρατική επιδρομή εναντίον της Κύπρου. Με ισχυρό στόλο απέκλεισε από τη θάλασσα την πρωτεύουσα του νησιού Κωνσταντία και κάλεσε τους κατοίκους της να παραδώσουν χωρίς αντίσταση την πόλη και να ασπασθούν το Ισλάμ. Οι κάτοικοί της αρνήθηκαν και αμύνθηκαν με ηρωισμό στις αλλεπάλληλες επιθέσεις, ελπίζοντας στην έγκαιρη αποστολή ενισχύσεων από την Κωνσταντινούπο0λη. Η άλωση συνοδεύτηκε από την καταστροφή της λεηλατημένης πόλης και τις σφαγές των κατοίκων της, ενώ ο στρατός αφέθηκε ελεύθερος να λεηλατήσει και να βιαιοπραγήσει ελεύθερα στο νησί. Η ολιγόμηνη παραμονή των Αράβων υπήρξε καταστρεπτική για τη  Κύπρο. Η καθυστερημένη άφιξη των ενισχύσεων από την Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον Κακόρριζο δεν είχε πλέον νόημα, αφού οι Άραβες εγκατέλειψαν με όλα τα λάφυρα το νησί. Οι Αραβικές πειρατικές επιδρομές συνεχίστηκαν τα επόμενα έτη εναντίον της Πάφου, της πιο ακμαίας μετά την Κωνσταντία πόλης, και των άλλων κυπριακών πόλεων…………..
Κατά την περίοδο της δυναστείας των Μακεδόνων (9ος – 11ος αιώνας), παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι αραβικές επιδρομές, το νησί παρουσιάζει άρτια διάρθρωση της άμυνάς του. Οργανωμένη σε ιδιαίτερο «θέμα» και με τη βοήθεια ενισχύσεων από τις εγγύτερες ασιατικές επαρχίες, μπορούσε να αντιδρά με επιτυχία στις αραβικές επιδρομές…………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου