Με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Απέχει72 χιλιόμετρα από την Τουρκία (βόρεια), 104 χιλιόμετρα από τη Συρία (ανατολικά), 265 χιλιόμετρα από τη νησιωτική Ελλάδα (δυτικά) και 350 χιλιόμετρα από την Αίγυπτο (νότια).
Το μεγαλύτερο μήκος του νησιού,από ανατολικά προς δυτικά, είναι 218 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο πλάτος του, από τα βόρεια προς τα νότια, είναι 93 χιλιόμετρα.
Η καίρια γεωγραφική της θέση στη βορειανατολική γωνία της Μεσογείου, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη - Ασία -Αφρική) και κοντά σε πανάρχαιους πολιτισμούς, έπαιξε πρωταρχικό και σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και τελικά του πεπρωμένου της.
Η γειτνίασή της προς τη Διώρυγα του Σουέζ και τις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, η σπουδαία στρατηγική της θέση κοντά σε περιοχές όπου συγκρούονται μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα (Μέση Ανατολή, Τουρκία, Ελλάδα, Αιγαίο, Βόσπορος, Εύξεινος Πόντος, Αραβικός Κόλπος) και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, σε αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες, της προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα και οφέλη, αλλά την εμπλέκουν πάντα και σε επικίνδυνες περιπέτειες,που αποτυπώθηκαν πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία της.
Η Κύπρος γνώρισε πολλούς πολέμους και πολλούς κατακτητές, από τους πρώτους θαλασσοκράτες λαούς μέχρι την πρόσφατη εισβολή των Τούρκων (1974) και την παράνομη κατοχή του 40% του εδάφους της..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου